Medlemsinformation 2021-04-24

Bäste VASA-medlem – välkommen till ett nytt medlemsblad

Nu kommer våren med härliga dagar som medger utomhus aktiviteter för oss radioamatörer. Vi har vårt mastprojekt i Björkekärr som kommer att bli spännande att jobba med. Lite underhållsarbete behöver också göras runt vår mast på ryttaråsen. Tanken är också att experimentera med att sätta upp några trådantenner i Björkekärr.
Roligt är också att antalet medlemmar ökar. Nyligen har Roland SM6JRG och Fredrik SA6AUU tillkommit. Vi hälsar dem hjärtligt välkomna. Vi är nu uppe i totalt 26 medlemmar och från säkra källor kommer vi att bli fler medlemmar, fantastiskt roligt. Även vår önskan om bidrag har hörsammats och det har hitintills inkommit 2000 kr. 

Antennanläggning i Björkekärr

Planeringsarbetet pågår för fullt med arbetet att få till en antennanläggning i Björkekärr.
Till en början kommer Vestower masten som Peter SM6GYB har tillskänkt klubben att transporteras till Björkekärr där vi kan starta underhållsarbetet som byte av vajrar, smörjning rotor m.m. Stefan SM6YJZ kommer att hjälpa oss med transporten.

Det ska grävas för fundament och rörläggning mellan mast och husgavel och här har Per SM6WNR en kontakt som kommer och gräver åt oss.

Gjutning av fundamentet har vi hört oss för vad det kostar att få färdig betong utkört och det hamnar på ca 8000 kr inkl. moms. Alternativet är att vi blandar betongen själva men det innebär betydligt mer arbete och till det behöver vi få dit gjutsand och sten samt cement och det är inte gratis. Vi räknar med att behöva 2.5m3 – 3m3 betong till fundamentet. Innan vi gjuter ska en armering göras och här kan det behövas lite svetshjälp med att förankra de sex gängade M20 stängerna i armeringen.

Kortvågsbeamen behöver också pysslas om innan den kan sättas upp.

Tanken är att vi ska jobba med detta på våra klubbträffar men vi kommer med all säkerhet att behöva jobba med detta på andra tider också. Men till en början startar vi med klubbträffarna så får vi se hur mycket vi hinner med.

Klubblokal Björkekärr
Vi har nu skrivit ett kontrakt med FRO om att dela lokal och dela på hyran med dem. Vi har också fått egna nycklar till lokalen. Så småningom kommer vi att ta itu med att fräscha upp lokalen men just nu får vi avvakta med det såvida det inte är någon som tycker detta vore kul redan nu.

Klubbträffar 
Styrelsen följer FHM rekommendationer för att minska riskspridningen därför begränsar vi oss till utomhusaktiviteter till en början.  Som vi har berättat tidigare kommer vi till en början lägga fokus på antennanläggning i Björkekärr men också på ryttaråsmasten.  Vi hoppas naturligtvis på stor uppslutning trots att pandemin begränsar oss.

 • Onsdag 28 april kl. 18:00 samling Ryttaråsen.
  Rensa runt staglinor från grenar och träd samt städning utanför teknikboden.
  Vi behöver ta med oss ned metallskrotet som ligger utanför teknikboden.
  Klubben bjuder på fika.
 • Torsdag 6 maj kl:18.00 Björkekärr.
  Vi samlas utanför klubblokalen och börjar arbetet med att renovera mast, rotor och KV-beam. Tillfälle ges också att besöka lokalen och kanske ett och annat QSO på kortvåg. Men här vill vi att vi begränsar oss till några få personer befinner sig i lokalen samtidigt.
  Grillen kommer att tas fram så vi får i oss några härligt grillade korvar med bröd.
 • Torsdag 20 maj kl. 18:00 Björkekärr
  Vi fortsätter med mastarbetet mm.
  Grillen kommer naturligtvis också att komma fram även denna gång.
 • Torsdagen 27 maj kl. 18:00 Björkekärr
  Grillen står där redan och väntar.
  Om vi hinner så tar vi och jobbar vidare på masten, eller nä… jobba först och sen grilla är det.

SK6DG:s klubbring söndagar kl. 19.15

Vi har nu kört två klubbringar över vår 2 m repeater och det har varit kul att fler loggar in. Vi har tidigare annonserat att nästa klubbring blir över vår DMR repeater. Efter lite funderande tycker vi att det är olyckligt att någon ska missa en klubbring på grund av att hen inte har någon DMR apparat eller för den delen inte når 2m repeatern.  Därför gör vi ett försök att köra klubbringen på båda repeatrarna samtidigt. Vi är medvetna om att det inte är optimalt och att det kan bli en utmaning att hålla koll på incheckningarna. Men vi vill ge det en chans. På DMR repeatern är det Talgrupp 240617 som gäller.

2 m repeater SK6RIC RV50 (R1)
DMR repeater SK6DG 434.5375 MHz på talgruppen 240617

DMR repeater

Efter önskemål har klubben lagt till extra talgrupper samt ett kluster på vår DMR repeater. Syftet är ett försök att öka aktiviteten och intresset för DMR repeatern. Efter en tids användning får vi utvärdera valet av talgrupper och göra ändringar om så behövs. Mottot är att hålla repeatern igång så mycket som möjligt.

Tidslucka 1:
TG8
, Stor-GBG Kluster. (Ny)
TG2416
, Swedenlink (Ny)
TG240240
, Brygga till DCS010B/XLX010B, D-Star. (Ny)
TG240617
, Repeaterns lokala talgrupp.
TG240850, Teknikprat.

Tidslucka 2:
TG240
, Svensk nationell talgrupp.
TG2406, ”Regional SM6” länkad till alla repeaters i SM6. 
TG2410, SSA Bulletin, länkad till DCS/XLX010D på D-Star. 

Tidsinställda talgrupper.
Tidslucka 1:
TG24062
, Bohusklustret (NY), torsdagar kl. 19:30-21:30.
TG240216, SwedenHub, lördagar kl. 19:30-00:30

Bästa hälsningar,
Styrelsen

P.S. Med omtanke om varandra och för att minska smittspridningen är styrelsens inställning den att Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska respekteras när vi har våra klubbaktiviteter. D.S.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s