CQ WW SSB Uppdatering

Under helgen deltog Radioklubben VASA i sin första CQ WW SSB på 24 år. Detta är en viktig milstolpe i klubbens historia. Senaste tillfället var 1998, i den gamla stugan inne i stan. Då fanns SM6RXZ, SM6SMY, SM6SIF, SM6TKT, SM6TZD, SM6WBU, SM6WKE, SM6WKH, SM6WKC, SM6WKB, SM6SII och SH6ACE angivna som operatörer.

Den enda från denna grupp som deltog vid helgens tillfälle som operatör var SM6WKB. Värt att notera är att SM6RXZ lånade ut sitt slutsteg, ett L4B, att ha som backup om SM6GYB’s steg, SB-220 skulle sluta fungera. Erik, SM6RXZ har under de år som passerat, satt ytterligare en radioamatör till världen – SA6NIA (Oscar), som nu var en av våra operatörer tillsammans med sin vän SA6IMI, Albin.

Följande operatörer var aktiva i testen:

  1. SA6NIA
  2. SA6IMI
  3. SM6XHM
  4. SM6WKB
  5. SM6GYB

10/15/20M kördes med vår fina yagi, en KT34XA längst upp i masten. 40 och 80M kördes på en fan-dipol som byggdes dagarna innan och monterades i W-E-riktning med matning vid masten. Vi lånade en potatiskanon av SM6EDG som fungerade utmärkt för att skjuta upp fästlinor i träden.

Dock uppstod problem när utrusningen provkördes. Vid hög effekt på 80M utlöste vi larmet hos motorveteranerna. Vi måste därför jobba mer på att strypa common-mode från antenner på låga band. Detta uppstår vid omatchade förhållanden i första hand och enbart, vad vi vet, på hög effekt. Styrelsen kommer arbeta på en lösning tillsammans med motorveteranerna – som hittills har visat good-will inför detta problem.

Under tävlingens gång drog ungdomarna (Oscar och Albin) ett tungt lass då de körde nattetid, framför allt på 80 och 40. Trots besvärligt rymdväder säkrades även DX på dessa band som gav välkomna s.k. multipliers – högre poäng.

För att summera skapades 1648 QSO som gav en poäng på 912 232. För att jämföra med senaste resultat från 1998 på 772 QSO och 295 928 poäng. Ett nytt klubbrekord!

Placeringen internationellt och nationellt får vi reda på om ett par månader när CQWW har räknat samman alla insända loggar.

Nästa tävling av samma dignitet är CQWW CW i slutet av månaden. Vi saknar operatörer till detta tillfälle och letar efter medlemmar som kan tänka sig att köra CW för klubben. Hör av er snarast till SM6XHM på sm6xhm@gmail.com i så fall!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s