WWFF – Låt naturen bli ditt radioschack

Att köra radio hemma i stugvärmen är så klart det vanligaste, men många med mig har upptäckt det trevliga att ta med sig radioprylarna ut i skog och mark, eller varför inte upp på ett berg? Fördelarna är givetvis att du i de flesta fall kan garantera en totalt ideal radiomiljö, utan allsköns störningar som annars tenderar att göra radioglädjen till något annat.

Jag har lovat Johan XHM att i mån av tid skriva ihop litet olika texter om mina radioäventyr, både i Ryssland och på andra ställen. Kanske någon av dessa små artiklar kan intressera VASA:s medlemmar att testa på nya inriktningar inom hobbyn – eller återuppleva sådant som man gjorde då man var ung och oförstörd 😊

Sverige är ett land med väldigt många nationalparker och naturreservat. Detta är en fantastisk tillgång för oss som både gillar frilutsliv och radiokörande. WWFF (World Wide Flora & Fauna) in Amateur Radio är ett världsomfattande program som snabbt har blivit populärt bland radioamatörer. Det handlar om att aktivera och köra naturreservat runt om i världen och det finns nivåer som passar för oss alla. Antingen akriverar man själv reservat eller så jagar man de som aktiverar – eller varför inte båda delarna. Hemsidan för WWFF finner ni här: https://wwff.co/  Den svenska delen av WWFF heter SMFF och den svenska hemsidan finns här:  https://smff.sk6ei.se/ 

I Alingsås finns det ett antal SMFF-referenser och dessa finner man enklast på kartan: https://smff.sk6ei.se/karta.php?loc=jo67gw&id=&namn=   Man kan kolla på kartan vilka reservat som är oaktiverade och vilka som är aktiverade ofta. Oavsett vilket så får man alltid massor av anrop från både Sverige och omvärlden. Enklast är att gå till sidan: https://wwff.co/directory/ och välja program SMFF och därefter leta upp nummer på referenser. Nolhaga Berg som exempel heter SMFF-3579 och det kommer visa fyra aktiveringar. Senast var 2020-10-01 då jag körde 17 QSO innan det inbyggda batteriet i min KX-3 tröttnade. Det finns utrymme för många fler och mer seriösa aktiveringar av både Nolhaga Berg och andra reservat i Alingsås med omnejd!

För att få mest ut av jagandet eller aktiveringen registrerar man sig enligt de instruktioner som finns på hemsidan. Kostnaden är symbolisk (50 kronor per år) och den går till underhåll av hemsidan och en uppdatering av alla de 9000 reservat som finns i Sverige.

SMFF har även en Facebooksgrupp där man tipsar varandra om nya reservat eller bara byter erfarenheter eller skickar in bilder på aktiveringar.  Gruppen heter SMFF – Swedish Flora och Fauna.

Har ni frågor om SMFF så är det bara att mejla eller fråga mig på VASA:s Messengergrupp.

73 och 44, Mats RM2D (SM6LRR)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s